Denklik
1-Hizmet belgeleri ile denklik
Kanun kapsamındaki herhangi bir meslek dalında mesleki (çıraklık) eğitim süresinin iki katı kadar hizmet belgesi bulunan kişiler kalfalık sınavlarına alınırlar.
Örneğin ilkçğretim/ilokul mezunu bir kişi Aşçılık meslek dalında kalfalık belgesi için sınavlara girebilmesi için 6 yıl ( çıraklık eğitim süresi 3 yıldır) ustalık içinde bu sürenin üstüne 5 yıl daha meslek dalında hizmeti olmalıdır.
İstenilen belgeler ;
a) Dilekçe, b) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği, c) Hizmet belgesi (Kalfalık sınavı için çıraklık eğitim süresinin iki katı, ustalık sınavı için artı 5 yıl daha ) d) SSK primleri. (Resmi kurumlardan istenmez. Hizmet belgesi yeterlidir.) g) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği, h) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu
2-Kurs Belgeleri ile denklik
Çıraklık eğitimi dışında; Bakanlığın izni ile açılan kurslardan alınan belgeler çıraklık ve kalfalık döneminde görülen teorik ve pratik eğitime denklikleri açısından değerlendirilir.
Değerlendirmede aşağıdaki esaslar göz önünde bulundurulur:
a) Çıraklık eğitimi sisteminin çıraklık döneminde bir öğretim yılı, 256 saat teorik eğitim ile 200 iş günlük pratik eğitime denk sayılır.
b) Bakanlığın izni ile açılan kurslardaki teorik ders saatleri, çıraklık eğitiminde teorik eğitim, uygulama ve beceriye ayrılan saatler ise pratik eğitim sayılır. Hizmet belgeleri veya bunun yerine geçen belgeler de pratik eğitim karşılığı olarak değerlendirilir.
c) İlköğretim okulunu tamamlayanlardan gördükleri meslekî eğitim süresi;
1) 256 - 511 saat arasında olanlar, çıraklık süresi iki yıl olan meslek dalları için iki, üç yıl olan meslek dalları için üç, dört yıl olan meslek dalları için dört yıl,
2) 512 - 767 saat arasında olanlar, çıraklık süresi iki yıl olan meslek dalları için bir buçuk, üç yıl olan meslek dalları için iki, dört yıl olan meslek dalları için üç yıl,
3) 768 -1023 saat arasında olanlar, çıraklık süresi iki yıl olan meslek dalları için bir, üç yıl olan meslek dalları için bir buçuk, dört yıl olan meslek dalları için iki yıl,
4) 1024 saat ve daha fazla olanlar, çıraklık süresi iki yıl olan meslek dalları için dokuz ay; üç yıl olan meslek dalları için bir yıl, dört yıl olan meslek dalları için bir buçuk yıl
meslekleri ile ilgili bir işletmede çalışmış olduklarını hizmet belgesi ile belgelendirenler doğrudan kalfalık sınavlarına alınırlar.
İstenilen belgeler ;
a) Dilekçe, b) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği, c) Meslekî eğitim gördüğü kurumca verilmiş belge veya diplomanın aslı ve örneği, (Kurs belgesi) d) Hizmet belgesi (Hizmet Belgesi için tıklayın) e) SSK primleri. (Resmi kurumlardan istenmez. Hizmet belgesi yeterlidir.) g) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği, h) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu
3-Meslek odalarının vermiş olduğu belgeler ile denklik
(Başvurular Koordinatör Mesleki Eğitim Merkezlerine Yapılacaktır)
Çalıştığı meslek dalı çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınmadan önce, meslek odalarınca ve Bakanlık iş birliğiyle hazırlanan mevzuata uygun olarak verilmiş kalfalık, ustalık veya iş yeri açmaya yetki veren belgeler, mesleğin o ilde kapsama alınmasından sonra ilgili müdürlükçe dengi belgelerle değiştirilir. Yapılan incelemede mevzuatına uygun olarak verilmediği anlaşılan belgeler değerlendirilmez. Meslek odalarının ildeki üst kuruluşları, kapsama alınan meslek dallarında verdikleri belgelerin listelerini, kapsama alma tarihini izleyen 30 gün içinde il millî eğitim müdürlüğüne gönderir. Listelerin bir örneği ilgili müdürlüğe gönderilir. Bu listelerde bulunmayan belgelerin denkliği yapılmaz.
Meslek odasınca doğrudan ustalık belgesi verilenlerin vergi mükellefiyetinin başlama tarihi ilgili vergi dairesinden istenir. Sınavla alınan kalfalık ve ustalık belgelerinde Bakanlık sınav komisyonu üyesinin adı soyadı ve imzasının bulunması gerekir.
Çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınmadan önce, meslek odalarınca mevzuatına uygun olarak verilmiş kalfalık ve ustalık belgelerinin, mesleğin o ilde kapsama alınmasından sonra değiştirilmesi için başvuruda bulunanlardan aşağıdaki belgeler istenir;
a) Dilekçe. b) Meslek odasınca verilen belgenin aslı ve örneği. c) Nüfus hüviyet cüzdanı aslı ve örneği. d) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği. e) Üç adet vesikalık fotoğraf f) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu.
4-Yetki Belgelerinin değerlendirilmesi
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce "Elektrik Tesisatçıları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre düzenlenen kurslardan;
a) Elektrik Tesisatçılığı birinci sınıf veya 1985-1986 Öğretim Yılı sonuna kadar ikinci sınıf yetki belgesi alanlara doğrudan ustalık belgesi verilir.
b) 1985-1986 Öğretim Yılından sonra ikinci sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlar ise bu belgeyi almaya hak kazandıkları tarihten sonra ustalık sınavına girer.
c) Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlara doğrudan kalfalık belgesi verilir. Ancak, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra birinci ve üçüncü sınıf yetki belgesi alanlardan, çıraklık dönemi ve ustalık eğitimi programlarında yer alan, okumadıkları dersler ile okudukları halde haftalık ders saati farkı birden fazla olan derslerden kalfalık ve ustalık sınavlarına alınırlar.
İstenilen belgeler ;
a) Dilekçe, b) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği, c) Yetki belgesinin aslı ve örneği, d) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği, e) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu
5-Lise dengi mesleki ve teknik öğretim yapan okul mezunları, fakülte ve yüksekokul mezunları
1)Teknik orta öğretim programları mezunları veya meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara(Teknik Lise), çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan bağımsız iş yeri açma belgesi verilir.
2)En az üç yıl süreli meslekî ve teknik orta öğretim programları mezunlarına ustalık belgesi verilebilmesi için aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
a) Meslekî ve teknik orta öğretim programlarından 1985-1986 Öğretim Yılından sonra mezun olanlar doğrudan ustalık sınavlarına girerler.
b) Kalfalık döneminde okutulan genel bilgi derslerinden bazılarını meslekî ve teknik orta öğretim programlarında görenler, ustalık sınavında bu derslerden sorumlu tutulmazlar.
c) Meslekî ve teknik orta öğretim programları mezunlarının mesleğinde ustalık belgesi alabilmeleri için o mesleğin herhangi bir ilde çıraklık eğitimi uygulama kapsamında bulunması gerekir.
d) En az üç yıl süreli meslekî ve teknik orta öğretim programları mezunu olup alan/dallarında Bakanlığa bağlı iki yıllık bir yaygın meslekî ve teknik eğitim programından belge alanlara çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında doğrudan ustalık belgesi verilir.
e) Ön lisans düzeyinde eğitim alanlardan meslek lisesi mezunu olanlara doğrudan, lise mezunu olanlara 1 yıl çalışmışlık belgelendirdikten sonra işyeri açma belgesi verilir.
f) 4 yılık fakülte mezunlarına alanlarında doğrudan işyeri açma belgesi verilir.(İşyeri açma belgesi ustalık belgesi ile aynı yetki ve sorumluluklara sahiptir.
İstenilen Belgeler ;
a) Dilekçe. b) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği. c) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği. d) Üç adet vesikalık fotoğraf. e) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu.
Öğrenim belgesinin örneği, kurum müdürlüğünce onaylandıktan sonra aslının arkası mühürlenerek iade edilir.
6-Yurt dışından alınan belgelerin değerlendirilmesi
Yurt dışında kalfalık veya kalifiye işçilik belgesi alanlara kalfalık, bağımsız iş yeri açma yetkisi veren belge veya ustalık belgesi alanlara da ustalık belgesi, doğrudan verilir.
İstenilen Belgeler ;
a) Dilekçe, b) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği, c) Yurt dışından alınmış çalışma belgelerinin aslı ve noterlikçe onaylanmış Türkçe çevirisi, d) Yurt dışında meslekî eğitim görenler, diploma veya belgeleriyle gördükleri meslekî eğitimin süresini ve derslerini belirtir belge veya varsa sınavlarda aldıkları notları gösterir, belgelerin aslı ve noterlikçe onaylanmış Türkçe çevirisi, e) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği, f) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu
7-Çıraklık eğitiminde ara sınıflardan ayrılanların kalfalık sınavına girmesi
Çıraklık eğitiminde ara sınıflardan ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten itibaren kalan sürenin iki katı kadar meslekleri ile ilgili bir işletmede çalışmış olduklarını belgelendirmeleri durumunda kalfalık sınavına alınır.
İstenilen belgeler ;
a) Dilekçe, b) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği, c) Çıraklık eğitimi ile ilgili durumunu belirten, Mesleki eğitim merkezinden alınmış öğrenim belgesi, d) Hizmet belgesi (Çıraklıkta kalan sürenin iki katı kadar) (Hizmet Belgesi için tıklayın) e) SSK primleri. (Resmi kurumlardan istenmez. Hizmet belgesi yeterlidir.) g) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği, h) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu 8-Çıraklık Okulu Diplomalarının Değerlendirilmesi
19/6/1986 tarihinden önce "Çıraklık Okulu Diploması" alanlara doğrudan kalfalık belgesi verilir.
İstenilen belgeler ;
a) Dilekçe, b) Öğrenim belgesinin aslı ve örneği, c) Çıraklık okulu diploması aslı ve örneği d) Nüfus cüzdanı aslı ve örneği, f) Sağlığı ve fizikî durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu