T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Vali Necati Bilican Mesleki Eğitim Merkezi

Ustalık Belgesi

 

 

USTALIK EĞİTİMİ VE BAŞVURULAR

 

Bir mesleğin gerektirdiği bilgi , beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen ; üretimi  planlayabilen ; üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen ; düşüncelerini yazılı , sözlü ve resim ile  açıklayabilen ; üretimle ilgili pratik hesaplamaları  yapabilen, ustalık belgesi sahibi olan kişidir.

DERSLER İÇİN TIKLAYINIZ.23093524_ustaders.pdf

KANUNLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 23080900_kanun.zip

DERS ÇALIŞMAK İÇİN MODÜLLERİ  TIKLAYINIZ.

Kanun kapsamındaki herhangi bir meslek dalında kalfalık belgesi almış olan kafalarlardan ;

**
Denklik yoluyla kalfalık belgesi alanlardan artan hizmet süreleri 5 yıl olmayanlar,
** Mesleki (Çıraklık) eğitime devam ederek kalfalık belgesi almış olanlar, ustalık eğitimine katılabilirler.
* Ustalık eğitimi 3308 sayılı kanun´un ve Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği´nin 27. maddesine göre düzenlenir.
* Ustalık eğitimi teorik ve pratik olmak üzere iki bölümden oluşur.
* Ustalık eğitimi mesai saatleri dışında yapılır.
* Teorik eğitimi tamamlayan adaylar, Ustalık pratik eğitimi süresi sonunda ustalık sınavlarına alınırlar.
* Ustalık eğitimine katılan adaylardan, pratik eğitim sonunda ayrıca çalışmışlıklarını sosyal güvenlik kuruluşundan belgelendirmesi istenmez.
* Ustalık eğitimine katılmak isteyen adaylar bizzat merkezimize gelerek veya  sitemizden temin edecekleri Ustalık Eğitimi Müracaat başvuru formunu  ve evraklarını tamamlayarak kayıt yaptırabilirler. Pratik eğitim süresi aday kayıt olduktan itibaren başlar.
* Ustalık eğitimine kayıt yaptırmayan kalfaların ustalık sınavlarına girebilmeleri için meslekleri ile ilgili işlerde en az 5 yıl süre ile çalışmış olduklarını sosyal güvenlik kuruluşlarından alacakları hizmet belgesi ile belgelendirmeleri gerekir.

 

Belgenin Verilmesine Esas Kanun Maddesi

Belgenin Türü

Belgeyi İmzalayacaklar

28/b ve 28/c
(2 yıl hizmet ve kurs sonucu –5 yıl hizmet belgelendirme sonucu)

  29
(Meslek Lisesi Mezunları)

  35
(Denklik Maddesi gereğince)

 G.M.1’in a 3. fıkrası

Ustalık Belgesi

  (İmtihan Sonucu Verilen)

- Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü

  - Birlik/Oda Başkanı veya Kurumu Amiri

  - Milli Eğitim Müdürü

  -Vali

35
(Denklik Maddesi gereğince)

 G.M.1’in b/1 ve b/32.fıkrası

Ustalık Belgesi

(Doğrudan Verilen)

- Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü

 - Milli Eğitim Müdürü 

- Vali

 

İlgili kanunun 16.Maddesine göre kalfalık belgesi alanlar

a) Kalfalık belgesini aldığı tarihten itibaren mesleklerinde Ustalık Eğitimi çalışma süresi kadar çalışmış  ve bakanlıkça açılan Ustalık Eğitim Kurslarını başarılı olarak bitirenler ustalık sınavlarına katılarak başarılı olmaları halinde “Ustalık Belgesi” alabilirler.( Kanun maddesi:28/b)

b) Kalfalık belgesini aldığı tarihten itibaren mesleklerinde en az 5 yıl SGK’lı olarak çalışanlar doğrudan ustalık sınavlarına katılıp başarılı olmaları durumunda “Ustalık Belgesi” alabilirler.(Kanun maddesi: 28/c)

2) Meslek Lisesi Mezunları

a
) 1985-1986 Eğitim-Öğretim yılı sonuna kadar meslek lisesinden mezun olanlar  mezun oldukları meslek dalında doğrudan “Ustalık Belgesi” alabilirler. (Kanun maddesi: Geçici 1b/2)

b) 1985-1986 Eğitim-Öğretim yılından sonra meslek lisesinden mezun olanlar doğrudan ustalık sınavlarına katılarak sınavlarda başarılı olmaları halinde “Ustalık Belgesi” alabilirler. (kanun maddesi:29)
 
3) Vergiye Kayıtlı İşyeri Sahipleri 

 Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihten önce vergiye kayıtlı ve bir mesleki teşekküle kayıtlı işyeri sahibi olan ve bu işyerinde fiilen usta olarak çalışan ve bakanlıkça      ilan edilecek tarihlerde başvuruda bulunanlar doğrudan “Ustalık Belgesi” alabilirler.(kanun maddesi: geçici 1b/1).(Bu başvuru ancak af çıktığı zaman yapılır). (Ek-4 formu)
Not:Anayasaya mahkemesi tarafından bu maddeye göre doğrudan ustalık belgesi alınması iptal edilmiştir.Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar geçerli değildir.

4) 10.07.2001 Tarihinden Önce Mesleki Eğitimi Uygulama Kapsamındaki Mesleklerde Ustalık Belgesi Olmadığı Halde İşyeri Açmış Olanlar

mesleki eğitim merkezlerinde açılacak olan telafi eğitim programlarına katılmaları ve bu eğitim sonundaki sınavlarda başarılı olmaları durumunda “Ustalık Belgesi” alabilirler.Ancak bu uygulama 10.07.2006 tarihine kadar devam edecektir.(Kanun maddesi:  9.Madde)

5) İlgili Kanunun Geçici 1a/1 Maddesine Göre Kalfalık Belgesi Alıp 22 Yaşını Dolduranlar

a)
İlköğretim okulu mezunu olanlar ;
çıraklık eğitim süresi 2 yıl olan mesleklerde çalışanlar 7 yıl
çıraklık eğitimi süresi 3 yıl olan mesleklerde çalışanlar 8 yıl
çıraklık eğitimi süresi 4 yıl olan mesleklerde çalışanlar 9 yıl

b)
Lise ve daha üst seviyede genel eğitimden mezun olanlar;
çıraklık eğitimi süresi 1 yıl olan mesleklerde çalışanlar 6 yıl
çıraklık eğitimi süresi 1.5 yıl olan mesleklerde çalışanlar 6.5 yıl
çıraklık eğitimi süresi 2 yıl olan mesleklerde çalışanlar 7 yıl süre ile çalıştıklarını Ek-3
formu ile belgelendirmeleri halinde ustalık sınavlarına katılabilir,başarılı olmaları halinde de “Ustalık Belgesi” alabilirler. Ancak 06.01.1998 tarihinden önce kapsama alınan meslek dalları için bu tarihten sonraki çalışmalar bir Sosyal Güvenlik kuruluşundan , bu tarihten sonra kapsama alınan meslek dalları için kapsama alınış tarihinden sonraki çalışmalar bir Sosyal Güvenlik kuruluşundan belgelendirilmiş olmalıdır. Ayrıca kapsama alındığı tarih ile 06.01.1998 tarihi arasında 18 yaşını tamamladığı tarihten sonraki hizmetleri dikkate alınır. (Kanun maddesi: Geçici 1a/3)

6) Denklik Yoluyla
Yabancı ülkelerden alınmış kalfalık ustalık veya kurs belgeleri ile yurt içinde çıraklık okulları, Pratik sanat okulları, Mesleki ve Teknik Açık öğretim okulu, Halk Eğitim Merkezleri,  Yetişkinler  Teknik Eğitim  Merkezleri  vb.  kurumlardan alınmış belgeler


DENKLİK İLE İLGİLİ GENİŞ BİLGİ

Çıraklık ve meslek eğitiminde belge ve diplomaların değerlendirilmesi 02.11.1989 tarih ve 20330 sayılı Resmi Gazete yayımlanan “Çıraklık ve Meslek Eğitiminde Belge ve Diplomaları Değerlendirme Yönetmeliği” ile belirlenen esas ve usullere göre yapılır.
Çıraklık ve Meslek Eğitiminde Belge ve Diplomaları Değerlendirme Yönetmeliği gereğince yapılacak değerlendirmede denklik ilkesi uygulanır.

Değerlendirilecek Belgeler
a)  Çırak, kalfa ve ustaların eğitimleri sırasında kazandıkları bilgi ve beceriler ilköğretim ve meslek liselerine geçişte değerlendirilir.
b)  Yabancı ülkelerden alınmış kalfalık, ustalık ve kurs belgeleri ile yurtiçinde çırak okulları, pratik sanat okulları, mesleki ve teknik açık öğretim okulu, halk eğitim merkezleri, yetişkinler teknik eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, özel eğitim okulları ve özürlüler iş okulları ile benzeri kurumlardan alınmış belgeler ve kazanılmış mesleki bilgi ve beceriler çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimine geçişte değerlendirilir.
c)  Meslek liseleri ile bu liselere denkliği kabul edilen eğitim kurumlarından mezun olanların ustalık belgesi istekleri değerlendirilir.
d) Mesleki Teknik ortaöğretim sonrası görülen en az iki yıl süreli mesleği ile ilgili öğrenimden alınan diplomalar işyeri açma bakımından değerlendirilir.

Yönetmeliğe göre;
a)     Öğrenim belgesi olarak MEB veya MEB ile işbirliği sonucunda verilmiş olan diploma, kurs bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika veya bunların yerine geçen belgeler değerlendirilir.
b)     Değerlendirilecek her türlü belgede görülen mesleki eğitim veya kurs süresinin saat olarak belgelendirilmesi istenir.
c)     Bir ana meslek alanı ile ilgili her türlü mesleki eğitim belgeleri birlikte değerlendirilir. Bir meslek alanında alınmış birden fazla belgeden, belge sahibinin lehine olanı dikkate alınır.

Çıraklık Eğitimi Sisteminde Kazanılan Bilgi Ve Becerilen Ortaokul Ve Meslek Liselerine Geçişte Değerlendirilmesi
Kalfa Ve Ustaların ilköğretim Mezunu Olabilmesi
Açık ilköğretim okuluna kayıt olmak isteyen 1996-1997 öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu kalfa ve ustalar "Açık İlköğretim Okulu Yönetmeliği" hükümlerine göre sınavlara girerler. Ancak bu durumda olanlar ilköğretimin 6.sınıfı derslerinden muaf tutulurlar.

Kalfa Ve Ustaların Meslek Lisesi Mezunu Olabilmesi
İlköğretim mezunu kalfa ve ustaların mesleki ve teknik açık öğretim liselerine devam etmek istemeleri halinde muaf tutulacakları dersler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca belirlenmiş ve Valiliklere genelge ile bildirilmiştir.

Yurt İçi Ve Yurt Dışında Mesleki Eğitim Görenlerin Belgelerinin Denkliği
Çıraklık Okulu Diplomalarının Değerlendirilmesi,
19.06.1086 tarihinden önce yurt içinde en az 3 yıllık eğitim sonucu verilmiş çıraklık okulu diploması sahiplerine doğrudan kalfalık belgesi verilir. Bunlardan mezuniyetlerinden sonra en az 5 yıl mesleklerinde çalışanlar ustalık imtihanlarına girerler.
Mesleki ve teknik yüksek öğretim kurumlarınca verilen diplomaların değerlendirilmesi
Genel liselerden mezun olduktan sonra ön lisans seviyesinde mesleki ve teknik öğretim görenler ile, meslek lisesi mezunu olup da alanı dışındaki bir meslek dalında ön lisans eğitimi görenlere, mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra;
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile, meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili ön lisans eğitimi yapanlara, doğrudan işyeri açma belgesi verilir.
Yurtdışından alınan kalfalık, ustalık ve dengi belgeler
Yurt dışından kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla düzenlenen mesleki eğitim programlarına tamamlayarak
a)     Kalfalık ve kalifiye işçilik belgesi alanlara, Kalfalık belgesi:
b)     Bağımsız işyeri açma yetkisi veren belgeler ile ustalık belgelerini alanlara ustalık belgesi doğrudan verilir.

Değerlendirme Esasları
3308 sayılı Kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınmayan meslek dallarında değerlendirme yapılmaz.
a)     Hizmet belgelerinde; belge sahibinin çalıştığı meslek alanının belirtilmesi ve değerlendirilecek hizmetlerden meslek dallarının ilde kapsama alındığı tarihten sonraki sürelere sosyal güvenlik kuruluşlarından birine primlerin yatırılmış olduğunun belgelendirilmesi zorunludur. Bu tür hizmet belgelerinde her aylık hizmet için en az 20 iş günlük prim yatırılmış olması ve primlerin ilgilinin meslek dalında yatırılmış olması aranır. İsteğe bağlı primler kabul edilmez.
b)     1996-1997 öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır. Değerlendirmeye alınacak belge sahibinin en az ilköğretim okulu mezunu olması gereklidir. İlköğretim mezunu olmayanların belgeleri ilköğretim okulu diploması almaya hak kazandıktan sonra değerlendirmeye alınır.
c)     İlgili meslekte çalışma karşılığı olarak verilmeyen belgeler değerlendirilmez.
d)     Resmi veya özel kurum ve kuruluşların düzenlemiş oldukları kısa süreli hizmetiçi eğitim kursu ve seminerleri sonucunda verilmiş olan belgeler ile, süresi 255 saat ve daha az olan mesleki ve teknik eğitimler sonucunda verilmiş olan belgelerin denklik değerlendirilmesinde dikkate alınmaz.
e)     Bir meslekte pratik eğitim karşılığı kabul edilen başarılı hizmet süresi çıraklık eğitimi süresinin iki katı olanlar doğrudan kalfalık imtihanlarına alınır. Kalfalık dönemi için yapılan değerlendirmede artan hizmet süreleri ustalık imtihanlarına girişte değerlendirilir.

TESK Tarafından Verilen Belgelerin Değerlendirilmesi
Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik gereğince, kapsama alınma tarihinden önce verilmiş olan mesleki belgeler 3308 sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu gereğince verilmekte olan dengi belgelerle doğrudan değiştirilir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.12.2014 - Güncelleme: 26.01.2015 11:07 - Görüntülenme: 10982
  Beğen | 5  kişi beğendi